Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κριτική της Ανίσας Ντούρα στο Protagon.gr

Ιδέες από Γομολάστιχα
26/01/2012

“Εκεί που νομίζεις πως το κεφάλι σου πάει να σπάσει, βρες τη δύναμη να αδράξεις τις ευκαιρίες που θα σε βοηθήσουν να βγεις από την μονοτονία. Και αν ακούγεται ουτοπικό βρες τρόπο να γίνεις λιγότερο ρεαλιστικός.” Είναι προτροπές που αυθαίρετα αισθάνομαι να λαμβάνω από μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται από οχτώ μέλη και δείχνουν να έχουν βρει τον τρόπο.

Πριν λίγο καιρό έλαβα μια πρόσκληση μέσω mail. Με ενημέρωνε για την παρουσίαση του βιβλίου “Γράψε σβήσε μου π*δ*ξες την ιδέα”. Ο τίτλος με παρεξένεψε. Άρχισα να ψάχνω πληροφορίες και έπεσα στο blog της ομάδας που έχει τον ιδιαίτερο τίτλο “Γομολάστιχα”. Αποτελείται από τους:

Γιούλ Αναστασοπούλου
Μανώλης Βελισκάκης
Παναγιώτης Ζερβός
Κατερίνα Κορομπίλη
Αγγελική Μαρίνου
Νίκος Ξένιος
Σοφοκλής Ρόκος
Ελένη Χριστοφοράτου.

Αποφάσισα να πάω, το βιβλίο δεν είχα προλάβει να το διαβάσω. Ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση μου έδωσε μια εικόνα για τα μέλη της λέσχης. Δεν διαφέρει από εκείνη που είχα κατά νου, με βοήθησε όμως στο να την εμπλουτίσω έχοντάς τους απέναντί μου και παρατηρώντας συνάμα τις αντιδράσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν τη γραφή και διαγράφουν ήδη μια πορεία οι περισσότεροι από αυτούς στις εκδόσεις διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Δεν είναι τόσο αυτό που με κάνει να τους καταξιώνω στο νου μου, όσο η προτροπή τους στο κοινό την ώρα της παρουσίασης. Ειπώθηκε από όλους, χωρίς εξαίρεση: “Αν αγαπάτε τη γραφή, δημιουργήστε τη δική σας λέσχη δημιουργικής γραφής”.

Το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί μια λέσχη της μορφής αυτής δόθηκε παραστατικότατα με ένα σκετσάκι που παρουσιάστηκε στην αρχή της εκδήλωσης. Είναι δυο μέλη που εκφράζουν την αντιπαράθεσή τους με έντονο και ρεαλιστικό τρόπο την ώρα που γίνεται σχολιασμός των κειμένων τους, αντιπαράθεση την ώρα της κριτικής. Από τα μέλη ειπώθηκε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστείς ένα πλήγμα για το κείμενό σου αλλά συνάμα με μια φωνή κυριάρχησε το “Μπορεί να σκοτωθούμε, αλλά δεν θα διαλυθούμε”.

Πόσο θα θελα να είχα την αυθεντία να το έλεγα και για την κοινωνία μας αυτό...

Γομολάστιχα σε ευχαριστώ, έχω αρχίσει ήδη να σε διαβάζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου